Det är dags att resa

Det är dags att resa runt i den stora vida världen igen, det var ett tag sedan det blev någon utlandssemester så det är verkligen på tiden. Så checklista med saker som måste eller åtminstone bör göras i tid, packa hör absolut inte till den listan … sånt fixas dan före resan, till min bättre hälfts stora förtret.

Nytt pass – Fixat för flera månader sedan.

Nya ”passfoton” för Visum och internationellt körkort – Fixat i förra veckan.

Söka VISA, jo, det är inte en liten veckotur vi ska ta så det måste sökas, enkelt fixat via allavisum.se – Nämen där blev det lite fel, inte hos dem, har inte hunnit så långt. Skulle beställa personbevis på Skatteverket, det går väl på ett kick, bara å skriva ut direkt … nänä, eller jo men inte om man även ville ha med uppgifter om man/hustru och ev barn, panik? Nä, det skulle visst bara ta två dagar å få så det dyker väl om en vecka eller så (stort förtroende för kära Postverket? Nope!).

Internationellt körkort – Ska sökas, får lov å svänga förbi killen som kan skriva ut sånna, trevlig kille, blir säkert fika också.

Kreditkort – Det är en punkt som många missar, bara å ta sitt vanliga bankkort eller kreditkort är inte så bra, alldeles för många kort har otrevligt höga avgifter när du använder dom utomlands. Så det var bara att kolla in Bastakreditkortet.com för att se vilka kort som funkar bra utomlands numera, har av några uppenbara anledningar förtroende för admin på den siten så kollar alltid in där när det behövs.

Det blev ganska enkelt, behåller och använder Norwegian-kortet och har dubbel uppsättning av vanliga bankkortet som reserv (både jag och bättre hälften har samma bank), skulle nåt hända med kort nummer 1 så finns det backup. Blir det panik nån gång så får man lov å använda bensinkortet från Cirkle K, inget å rekommendera med de avgifter utomlands det kortet har men men, som sista reserv då.

Kontanter – Måste beställas, bra att ha rätt valuta på kontanterna när man landar, har Handelsbanken så det är enkelt och snabbt att beställa utländsk valuta å få det skickat till närmaste post-utlämningsställe. Riktigt smidigt å göra så, tar bara ett par dagar max så kan man hämta ut pengarna, det enda som är otur är en maxgräns på 5,000 svenska kronor per beställning.

Men kanske lika bra det, när Handelsbanken skötte om det där själva så var växlingskursen bra, nu sköts det genom Loomis å dom är inte blyga med att justera växlingskursen ett antal procent till deras fördel …

Vi behöver en till kabinväska, har bara en med hyfsad storlek så det behövs en till (säger chefen), skulle gärna investera i en riktigt bra modell, gärna en Samsonite till men, njaa, är ju snål så det lär bli nån billig modell.

Så, runt hälften på den egentliga korta listan är klart. Ja just det, hotell kan vara bra å boka, jodå, gjordes i går kväll, biljetterna beställdes för en dryg månad sedan – Lite småsaker till och så blir det Hej då kalla Sverige 🙂

Dags för en utlandsresa

// MJ