Köp online, en självklarhet …

Säkert en provocerande rubrik för en del, det får ni ta, läs vidare så förstår ni varför (kanske?) denna rubrik.

Köp lokalt …

Medan butiksägarna och de lokala politikerna ständigt och jämt säger ”Köp lokalt, stöd de lokala företagen” så bör nog gemene man tänka efter en eller två gånger innan vi följer dessa råd.

Jag är helt för att stödja lokala handlare och affärer men det får liksom finnas en gräns … och den gränsen räknas oftast i kronor och ören, och slår det många kronor åt fel håll så blir det inte alls att handla lokalt.

Bilen

Hushållets främsta fortskaffningsmedel är den nu lite ålderstigna bilen, tjaa, egentligen bara en tonåring men för en bil så är det ganska mycket ändå. Riktigt fint skick på bilen, bara två ägare som båda har vårdad den väl, aldrig maskintvättad och regelbunden service, originallacken glänser och skiner från den senaste rekonden.

Men eftersom den gått några mil så börjar det så klart finnas lite skavanker, framförallt så behöver stötdämparna bytas. Kollade för några veckor sedan vad nya stötdämpare ”runt om” skulle kosta på Autoexperten här hemma … 8,400 skulle kalaset gå loss på … aj!

Stötdämpare

Dags att kolla på nätet

Nää, det kändes alldeles för mycket, men det finns nåt sparat bokmärke i datorn så det blev till att leta reda på det och då surfa in på www.ReservDelar24.se får å kolla vad priset kunde vara där. Det är alltså en tysk reservdelsfirma som riktar in sig (bland annat?) på den svenska marknaden, allting står på svenska och även supporten är svensktalande/skrivande.

Så, plinka in regnummer och välja kategori … tjaa, då var det vad man skulle välja då, det fanns ett antal olika fabrikat … som tur är så är denna skribent inte helt vilse när det kommer till bilar och andra motorfordon (tror denne i alla fall).

Man kunde välja vilken fabrikat man ville ha och valet föll på stötdämpare från Monroe, som jag har en känsla av att ha helt ok kvalitet. Priset för 4 stycken stötdämpare blev knappa 3,700 kronor, då hade jag fått 20% i rabatt eftersom de hade nån typ av kampanj.

Tog 4 dagar så var dämparna hemma, nu ska de bytas nästa vecka, är helt övertygad att den gamle trotjänaren kommer att känns som ny igen, är ju en riktig kvalitetsbil i grunden 🙂

 

Köp lokalt … verkligen?

Tillbaka till meningen ovan om att gränsen räknas i kronor och ören … det där priset slog verkligen ut den lokala handlaren med råge, finns inte en chans att betala mer än dubbelt bara för att vara snäll mot den lokala butiken!

Ska sägas att priset på Autoexperten var original stötdämpare och de kunde inte (!!) få fram något annat. Monroe stötdämparna jag valde var inte de värsta som fanns utan i mellanklass skiktet, men eftersom bilen går klart mindre än 2,000 mil per år å den körs inte alls så hårt så finns det ingen anledning att ha ”det värsta”. Om jag hade gått upp ett snäpp på Monroe dämparna så hade det ändå blivit flera tusen billigare!

Köp online, en självklarhet … i detta fall absolut!

// Peter