Kreditkonto eller kreditkort?

ett tidigare inlägg så tog jag upp lite grann om kreditkort, på siten som jag använde så snubblade jag över ett inlägg om kreditkonto. Inte första gången jag ser det men nu är det dags och kolla vad det egentligen är, har gjort det och här kommer en enklare förklaring, håll till godo.

Kreditkonto är en relativt ny typ av lån. Många föredrar numera kreditkonto framför vanliga snabblån på grund av flexibiliteten. Ibland jämförs kreditkontot med kreditkortet. Det finns likheter men också viktiga skillnader – inte minst det faktum att ett kreditkonto aldrig har något kort kopplat till sig. Vilket som är bäst beror på hur kreditkontot eller kreditkortet ska användas.

Kredit som kan användas vid behov

När du har ett kreditkonto har du en beviljad kredit som kan användas vid behov. För att använda krediten loggar du in på ditt konto och godkänner en överföring till ditt bankkonto. Ofta tar det en dag innan pengarna kommer in på kontot. Även kreditkortet har ett kreditutrymme som kan användas vid behov. Skillnaden är att krediten på kreditkortet i de flesta fall används genom att du betalar med kortet.

Bägge alternativen fungerar utmärkt som en räddare i nöden, en slags extra ekonomisk buffert. En fördel med kreditkontot är att det inte alls är lika lätt att lockas till impulsköp som det är med ett kreditkort eftersom pengar måste föras över till bankkontot först. Å andra sidan går det snabbare att använda kreditkortet i en nödsituation.

Faktura varje månad

För kreditkonto och kreditkort betalar du bara ränta på den kredit som används. När du utnyttjar krediten kommer en faktura med ett minimibelopp att betala varje månad. Här är det ingen större skillnad mellan kreditkort och kreditkonto. Till skillnad från vanliga lån som har en återbetalningsplan kan de lånade pengarna betalas tillbaks i den takt du vill så länge minimibeloppet betalas.

Kreditkonto eller kreditkort

Enklare att skaffa kreditkonto

Vanligtvis är det lättare att skaffa ett kreditkonto än ett kreditkort. I bägge fallen görs en kreditupplysning men kraven på dig som låntagare är ofta lägre för kreditkonto än för kreditkort. Dessutom finns det många kreditkonton där kreditupplysningen inte görs via UC, vilket inte är fallet med kreditkort. Det går snabbt att öppna ett kreditkonto också. Ofta kan man få ansökan beviljad samma dag eller inom ett dygn. Dessutom finns det många kreditkonton där betalningsanmärkningar tillåts, något som är sällsynt bland kreditkorten. Om du inte redan har ett kreditkonto eller ett kreditkort och behöver pengar snabbt är kreditkontot överlägset.

Olika kostnader

Det finns både kreditkonton och kreditkort som är gratis om man inte använder krediten. Den effektiva räntan är oftast högre för kreditkonton än för kreditkort, men det finns viss överlappning. Det beror också mycket på din kreditvärdighet.

Ska man då välja kreditkonto eller kreditkort? Det tror jag beror på personliga behov och känslor, själv blir det nog kreditkort även i framtiden, skillnaden är egentligen ganska enkel:

  • Ett kreditkort är utmärkt för att betala allehanda utgifter och sedan få en faktura i slutet av månaden att betala. Det är också bra för den som är ute efter olika medlemsförmåner och rabatter.
  • Kreditkontot gör sig bäst som en extra buffert i ekonomin, en extra trygghet. I sådana fall är kreditkontot en mycket enkel och praktisk lösning som nästan vem som helst kan använda sig av.

// MJ