Lee Murray – mer känd som kriminell än fighter

Det finns många fördomar om de män som väljer att ägna sig åt Mixed Martial Arts (MMA). Trots att MMA blivit en sports om lockar människor från alla samhällsklasser och kategorier finns det fortfarande många märkliga förutfattade meningar om sporten i sig och om dess utövare.

En av de mest efterhängsna fördomarna är att det endast är kriminella som tränar och utövar sporten. Trots att denna myt är enkel att sticka hål på så finns där fighters genom MMA-historien som starkt bidragit till fördomer. Lee Murray är en av dessa.

Engelsmannen Murray startade sin bana på Londons hårda gator. Det som skulle vara skrämmande för de flesta andra var det som lockade den unge Murray. Uppfostrad av en sträng far fick han en dag nog och slog ner sin pappa. Sedan fortsatte det många gånger meningslösa våldet riktat mot allt och alla i hans väg.

Detta beteende resulterade i att han hamnade i trubbel med lagen och hamnade som ung på anstalt. Istället för att bli reformerad fann han otillåtna anabola steroider och fighting. Vid 22 års ålder kom den professionella karriären som fighter igång på allvar vilket gjorde att han tillfälligt lämnade den destruktiva bana han befunnit sig på. Som aktiv hann han till och med gå match mot legendaren Anderson Silva i en match som skulle visa sig vara hans sista som professionell.

Året var 2005 när den brittiske MMA-fightern under ett gatuslagsmål blev knivhuggen. Skadan var så allvarlig att han var kliniskt död vid fyra tillfällen medan läkare försökte rädda hans liv på operationsbordet.

Istället för att återvända till sporten valde Murray att ta klivet tillbaka till den kriminella och våldsamma sfär som var hans vardag under uppväxten. Året efter att han blivit stucken av en kniv blev han anhållen för sin inblandning i ett rån där 53 miljoner pund försvann. Han sitter fortfarande i fängelse och förväntas göra det en lång tid framöver.

Denna historia visar på att sport inte kan rädda alla. Murray var en av dem. Men det finns tusentals barn och unga som lever i svåra förhållanden där kampsport och numera MMA kommer att vara deras räddning. Många kommer att ”gå den smala vägen” men en del, som Murray, kommer inte att klara av det.

// Peter