Nu ska f-n mig grillen ut

Så fort det blir lite varmare ska vi ta ut grillen och välkomna våren…

Ja, så säger grannarna men jag kan inte hålla med. Varför ska jag styras över vad jag ska äta beroende på vad det är för väder, för årstid eller om det är kallt eller varmt? Vi grillar gärna, ofta och mycket. Så i år ska grillen ut ikväll, i början av mars. För visst är det lite fascinerande hur mycket hänsyn vi tar till vädret.

När familjen var i slalombacken häromveckan tog vi oss en lunchpaus. Istället för att betala 125 kr och trängas i restaurangen hade vi med oss hamburgare och kycklingdelar som grillades över en av de många grillar som hela tiden står varma i botten av backarna. Så då passar det att grilla?

När barnen är på utflykt med skolan så grillar de korv och vad åt vi på skoterfärden?

Men när det kommer till att grilla hemma så är det helt plötsligt mer noga med väder och vind. Grillen kan INTE tas ut förrän det är barmark, solen skiner så att man kan vara ute i T-shirt och lärkorna sjunger om att sommaren kommer.

Nej, jag köper inte det tudelade resonemanget.

Har köpt in den bästa grillborsten jag kunde hitta, laddat med kol i förrådet och redan fyllt frysen med riktigt fint kött. Sen finns det en till orsak till att grillen tagits fram – enligt min fru den största orsaken.

Jag fick en så kallad grillrobot i julklapp. Antingen för att frun anser att jag gör rent grillgallret så dåligt eller för att hon ger en pik mot att jag verkar älska min grill mer än henne (nä så är det inte riktigt).

Grill med skinnade grillgaller

Nää, det där är inte min grill … det ser man lätt eftersom gallret är skinande rent!

Jag har testkört den inomhus på gallret liggandes på en stålhink men det är ju knappast samma sak som att köra den ”in real”. Den ska uppenbarligen kunna användas nästan direkt efter att grillningen är klar och gallret kallnat lite. Den lilla ”skalbaggen” (ser ut som en förväxt skalbagge) ska placeras på gallret och sedan vandra omkring på den och borsta gallret fint. Kommer det att funka?

Ärligt talat är jag skeptisk. Kommer den kunna nå ut ända till kanterna eller kommer jag få göra rent gallret ändå. Det visar sig – för nu ska grillen ut. Även om det är 2 plusgrader och lite snö kvar i trädgården. Ibland får man vara lagom rebellisk …

// Peter